Litt støtte på veien kan gjøre stor forskjell
- Det handler om å gi folk en sjanse, sier HR-leder Elizabeth Wisland i Novelda. De har mange positive erfaringer med arbeidsinkludering. Hennes klare råd til andre bedrifter er å tørre å prøve.

Siden høsten 2022 har Novelda hatt et samarbeid med Sens. I løpet av en periode på et halvt år har de ansatt tre personer gjennom tiltaket AFT på Sens. Vi møtte HR-leder Elizabeth Wisland og HR- konsulent Tonje Stubban Sørgård, for å lære mer om hva som har vært viktig for å lykkes i samarbeidet, og hvordan Novelda jobber med arbeidsinkludering.
Arbeidsinkludering som naturlig rekrutteringsstrategi
Øverst i Nydalen, i et lyst bygg med utsikt til Akerselva, jobber de ansatte i Novelda med å utvikle intelligent og pålitelig sensorløsning for deteksjon av menneskelig tilstedeværelse. Sensorløsningene bidrar til å øke brukeropplevelsen og interaktiviteten i innendørsapplikasjoner, som forbrukerelektronikk og smarte byggesystemer. Lenovo er en av deres kunder.
Elizabeth forteller at det var helt naturlig for henne å inngå et samarbeid med Sens, når veileder Pethra Søderqvist tok kontakt med henne i fjor høst. Det er ikke første gang Novelda har samarbeidet med tiltaksarrangører. De bruker dette aktivt i rekrutteringsarbeidet.
Elizabeth har tidligere jobbet som veileder, og har vært på «andre siden» og samarbeidet med arbeidsgivere om jobbutvikling og inkludering.
- Jeg brenner for dette, sier Elizabeth. - Jeg brenner for å se mennesker blomstre, rett og slett. Se at mennesker kommer seg videre, og hvor mye jobb betyr for å trives og ha det bra.
I Novelda har de flere medarbeidere som har blitt rekruttert gjennom ulike tiltak. Elizabeth forteller at de nå er viktige ressurser i selskapet.
- På mange måter er det enklere å rekruttere gjennom arbeidspraksis, sier Elizabeth. I motsetning til en vanlig rekrutteringsprosess får man sett hvordan kandidaten fungerer i rollen. Her får begge parter mulighet til å se hvordan det fungerer, både kandidat og arbeidsgiver.
Åpenhet gir trygghet
Noen arbeidsgivere kan være usikre på hva det vil innebære å ta noen inn i arbeidspraksis. Hva vil det kreve? Vil det bli mye oppfølging, og hva hvis det blir sykefravær? Dette har Elizabeth selv erfart er vanlige dilemmaer når hun drøfter temaet med andre. For Elizabeth og Tonje er svaret på dette at de ikke opplever at det krever så mye, utover det de gjør i en vanlig opplæringsprosess.
- Vi investerer tid i dette, og er opptatt av god oppfølging for alle nye ansatte. Alle arbeidstakere har ulike behov, uavhengig om man er i tiltak eller ikke. Man kan aldri vite, det er aldri noen garantier. Hvorfor ikke prøve?
Hva mener dere er viktig for å lykkes med arbeidsinkludering?
- Det er viktig å få nok informasjon om kandidatene på forhånd. At veileder kjenner kandidaten, og at man ved oppstart vet hva kandidaten trenger for å lykkes best mulig. Hvis man klarer å åpne opp og fortelle om utfordringer man har, blir det enklere å tilrettelegge, sier Elizabeth.
Tonje understreker at det er viktig å sørge for god dialog og åpenhet. At begge parter tør å stille spørsmål og kommunisere hva man trenger.

Positive effekter av arbeidsinkludering
I et tøft arbeidsmarked med økende krav til formell utdanning, kan hull i CV eller manglende kvalifikasjoner gjøre det vanskelig for mange å få en fot innenfor. Elizabeth forteller at det er mange høyt utdannede som søker seg til dem.
- Men ikke alle lærer på skolebenken, sier hun. - Noen lærer på en annen måte. Hun mener at man må være villig til å se bort fra manglende formelle kvalifikasjoner og teste det ut. Det å ha et mangfold i bedriften gjør noe med arbeidsmiljøet, både sosialt og faglig. - Man får flere perspektiver på ulike problemstillinger, legger hun til.
Samtidig er Elizabeth opptatt av at alle som er rekruttert gjennom tiltak er på linje med de andre ansatte, og blir behandlet likt. Arbeidsinkludering er blitt noe alle i Novelda er fortrolig med, og ser på som noe naturlig.
- Vi møter altfor få av dem som står utenfor. De banker ikke på døra vår, sier Elizabeth. Hun trekker fram at «pakken» med praksis og mulighet for lønnstilskudd, som Sens og andre tiltaksarrangører tilbyr, gjør dette til en trygg prosess for arbeidsgivere.
Hvilke råd har dere til arbeidsgivere som har et ønske om å inkludere?
- Tør å prøve! De vet ikke hva de går glipp av, svarer Elizabeth kontant. - Vi ville ikke vært foruten de som i dag er en viktig del av Novelda. Alle fortjener en sjanse. Tør man å se forbi de vanlige «kravene», vil man få mye igjen. Utover det er det ikke så mye som kreves. Det trenger ikke å være så omfattende, noen trenger bare litt støtte på veien.