Når både den psykiske helsen og jobb blir vanskelig
Visste du at psykiske plager er en av hovedgrunnene til sykefravær og uførhet i Norge i dag? I Sens møter vi mange mennesker som sliter med psykiske symptomer samtidig som de prøver å komme tilbake i jobb. Derfor er vi spesielt opptatt av å møte dette på gode måter.

Det å både slite med psykiske plager og ha falt utenfor arbeidslivet kan være svært krevende på mange måter. Det kan være mange grunner til at man ikke har klart å jobbe, og noen av grunnene kan være de psykiske symptomene i seg selv. Men veldig mange med psykiske lidelser ønsker å være i jobb. Dette er noe vi ser hver dag hos våre deltakere. Samtidig som vi vet hvor viktig nettopp jobb er for vår psykiske helse. Arbeid kan være en arena for å få dekt grunnleggende menneskelige behov slik som:
- Tilhørighet - vi er en del av et fellesskap
- Relasjoner - gode kollegaer kan være en god støtte
- Struktur i hverdagen - forutsigbarhet og rammer er noe vi mennesker trenger uansett livssituasjon
- Mening - vi trenger en grunn til å stå opp om morgenen og at noen venter på oss
- Mestring - alle trenger vi å kjenne at vi får til noe

Men det å klare å komme tilbake til arbeid samtidig som man sliter med for eksempel angst eller depresjon er noe vi vet kan være krevende. Derfor har vi den siste tiden i Sens hatt et fokus på hvordan vi kan kombinere arbeidsrettede aktiviteter og et fokus på den psykiske helsen på en god måte, uten at vi skal gå inn i en behandlerrolle. Men en jobbveileder kan være en svært viktig støtte, og da mener vi at kunnskap om hvordan møte psykiske lidelser er helt avgjørende.
Noen grunnleggende ting er viktig uansett hvem man møter og hvilken psykisk lidelse du møter på:
- Still åpne spørsmål
- LYTT
- Empati og nysgjerrighet
- Les deg opp på den psykiske lidelsen, og hva som er typiske symptomer og utfordringer
Og husk at det er veldig få ting du kan gjøre feil, med unntak av å behandle den du møter som en som er veldig spesiell.
Psykiske lidelser er noe vi alle kan ha, og alle er vi like unike og forskjellige.
Vi har også utarbeidet noen konkrete tips for hvordan man som veileder kan møte depresjon og angstlidelser. Depresjon og angst kan ha mange ulike former og alvorlighetsgrad, og alle mennesker har ulike behov. Men disse tipsene kan allikevel være nyttige å ha med seg.
Hvordan møte depresjon på gode måter?
- Ha fokus på struktur i hverdagen
- Planlegg aktiviteter med fokus på mestring
- Sett konkrete små mål og lag konkrete hjemmeoppgaver, gjerne med et tidspunkt for gjennomføring
- Du som veileder må løfte frem de små seierne
- Hvis deltaker synes det er ok, så kan dere gjerne snakke om depresjonen som noe som er utenfor personen – «er det depresjonen som stikker kjepper i hjulene for oss nå?»
- Ha fokus på dagslys, aktivitet og sosiale relasjoner
- Er man deprimert er problemløsning vanskelig – hjelp deltaker med å se på konkrete utfordringer og skriv opp hva dere kan gjøre med dette nå og hva dere evt. må utsette til senere
Hvordan møte angstlidelser på gode måter?
- Ved panikkanfall, vær rolig. Vit at dette ikke er farlig.
- Aksept innover – fokus utover. Hjelp deltaker til å være raus med egne følelser og reaksjoner og ha fokus på konkrete oppgaver eller ytre stimuli.
- Vær obs på unngåelse – spør om det er angsten som evt. gjør at deltaker ikke vil gjøre ting, eller avlyser visse aktiviteter.
- Lag planer for aktivitet med gradvis større utfordringer - dette skaper mestring
- Modellæring – mange med angst er svært strenge med hva som er greit å gjøre. At du viser at det er ok å ikke være perfekt hele tiden er bra!

Til slutt er det viktig å understreke at de aktivitetene som man som veileder og deltaker hos oss gjør sammen, er i seg selv bra for den psykiske helsen.
Det er med på å sikre mening, mestring, sosial kontakt og håp for fremtiden. Og det er noe av det viktigste vi mennesker trenger, uavhengig av om vi sliter med psykisk sykdom.