Ivaretakelse av meg som veileder
I en travel arbeidshverdag hvor man jobber med mennesker, er det lett å glemme å ta vare på seg selv og egne behov. Men desto viktigere er det at vi minner oss selv på dette, for hvordan skal vi kunne hjelpe andre, hvis vi ikke tar vare på oss selv først?

I Sens har vi som mål å hjelpe mennesker inn i bærekraftige og gode jobbsituasjoner. Og et av våre aller viktigste verktøy inn i dette er veilederne våre. Det er deres engasjement, kunnskap og relasjonskompetanse som er nøkkelen i mange tilfeller for å finne de beste løsningene for våre deltakere. Vi er derfor spesielt opptatt av dette med ivaretakelse av oss selv, både for å skape gode møter, gode arbeidsforhold og ikke minst gode liv for de som jobber her i Sens.
I januar hadde vi en fagfrokost for alle ansatte i bedriften, hvor psykolog og fagleder Rut Appelkvist holdt et innlegg om dette, og her kommer en oppsummering av de viktigste punktene.
Noe av det mest sentrale når det kommer til selvivaretakelse er å FOREBYGGE før det eventuelt skulle bli for mye. Her er det noen hovedpunkter, som er lett å glemme, men som er viktige for å fremme egen helse og overskudd:
- Søvn – nok søvn og gode søvnrutiner
- Gode relasjoner – er et grunnleggende behov. Gode relasjoner i livet gjør at du takler stress og motgang
- Rutiner og struktur – forutsigbarhet er noe som gjør oss mer robuste
- Pauser – gode overganger mellom aktiviteter, møter og oppgaver gir oss pusterom
- Ernæring – nok og riktig mat er essensielt for å holde kognitive ferdigheter slik som hukommelse og læring i gang
- Kollegafellesskap – sosial støtte er noe av det viktigste vi mennesker trenger
- Identifiser dine "såre punkter¨ - hvilke situasjoner og oppgaver er krevende for deg?
- Aktivitet - gjør noe som gir deg mestring og energi

Noen ganger kommer vi i situasjoner, i jobb eller i livet generelt, hvor ting kan bli vanskelig. Det kan handle om at man har vært stresset over tid, man står i mange krevende endringer, eller det kan være en hendelse som oppleves som overveldende. Hva du trenger i disse situasjonene er individuelt, men noen punkter er viktig å gå igjennom uansett:
- Identifiser hva du kjenner på – ofte får vi signaler fra kroppen vår, som vi kanskje ikke tar oss tid til å utforske. Prøv å identifiser følelsene.
- Identifiser årsaken – hvorfor kjenner jeg på dette?
- Anerkjenn din egen følelse og reaksjon – det er normalt og forståelig at jeg kjenner på dette
Det er først når vi har gått igjennom disse punktene at vi på en hensiktsmessig måte kan gå videre til mestringsstrategier og problemløsning.
Vi mennesker har lett for å hoppe over dette og gå rett til strategier for å prøve å løse det, men hvis du ikke vet hva du kjenner på, eller hva som er utfordringen, hvordan skal du da finne de riktige strategiene?
Til slutt er det viktig å minne seg selv på at det meste av følelser, tanker og reaksjoner er normalt. Snakk med noen hvis du er usikker, eller kjenner at du begynner å få det vanskelig. Det kan være en kollega, partner eller lederen din.
Du trenger ikke håndtere alt selv, vi mennesker trenger mennesker.