Mange opplever nå å måtte orientere seg på nytt i arbeidsmarkedet. Dette kan være vanskelig og belastende, spesielt hvis man må bytte bransje og ikke helt vet hva man vil. En slik ambivalens er en vanlig utfordring våre veiledere møter hos jobbsøkere. Heldigvis bruker vi i Sens en god og evidensbasert metode for å håndtere nettopp denne utfordringen, Motiverende Intervju. Gjennom et samarbeid med Stian Midtgård, arbeids- og organisasjonspsykologi, får alle veiledere hos oss innføring i, og bistand med kontinuerlig fokus på bruken av Motiverende Intervju.
Stian har et stort interessefelt for arbeid og helse, og hvorfor enkelte personer med utfordringer står lenger unna arbeid enn andre. Vi har tatt en prat med Stian for å høre hvordan MI kan brukes til å løse opp i ambivalens og finne ut hva som kan være nye veier å gå i det som oppleves som krevende tider for mange.
Hva er Motiverende Intervju?
Motiverende Intervju er en veiledningsstil / metodikk hvor målet er å fremme deltakerens motivasjon for endring. Det handler om bevisstgjøring rundt veilederens rolle, rundt det å stå sammen med deltakere. Som en veileder er det fort gjort å komme med egne tips og forslag til hva deltaker kan gjøre, MI setter fokus på hva som fremmer motivasjonen for endring.
På hvilken måte kan bruk av MI bistå med å løfte kvaliteten i inkluderings- og tilbakeføringsarbeidet, generelt og med tanke på pandemien?
MI tar utgangspunkt i deltakernes egne ressurser og motivasjon. For at en person skal lykkes må man ta tak i personens egen motivasjon – de er eksperten i eget liv, deres planer og ønsker må ligge til grunn for å lykkes.
Inkluderingsarbeidet har blitt spesielt viktig under pandemien, nå når livet er ganske begrenset og hvor vi har lite sosialt samvær. Det er belastende å ikke stå i arbeid. Da er viktigheten av å møte kolleger/ personer digitalt sentral. Det samme gjelder struktur i hverdagen, noe man får ved å være i arbeid. Jobben Sens gjør er viktigere enn noen gang – det er så viktig å hindre at personer blir sittende for lenge hjemme og kommer enda lenger unna et arbeidsliv. Vi trenger å sette fokus på omskolering og å hjelpe dem som har falt ut av arbeidslivet, også før pandemien – bruken av MI vil være et godt verktøy i dette arbeidet, og bistå med å heve kvaliteten på inkluderingsarbeidet.
Hva vil du beskrive som styrkene i Motiverende Intervju / styrkene i å jobbe i henhold til denne metodikken?
Gjennom MI kan veilederne hente ut deltakernes egen motivasjon, samt styrke denne. Det blir en bedre match mellom behov og hva Sens kan tilby. I tillegg kan MI være med på å øke tryggheten til veiledere, og samarbeidet til deltakerne.
Hva tenker du skal til for å lykkes i bruken av Motiverende Intervju?
To ting. Det ene gjelder individnivå og det andre handler om organisasjonsnivå. Når det gjelder individnivå handler det om å tørre å prøve og faktisk bruke MI i arbeidshverdagen og i møtene med deltakere. Det handler om en bevissthet, og ikke å gjennomføre teknikken på en perfekt måte. Man må praktisere MI for å bli god og trygg på metodikken.
På organisasjonsnivå er det sentralt at alle i bedriften tar del i arbeidet med å bruke MI, det må forankres hos alle, også ledelsen. Det må også være et fokus på å vedlikeholde bruken av MI, forbedre MI- kultur innad i bedriften. MI må være et verktøy alle veilederne benytter, ikke noe den enkelte veileder velger å ta i bruk i enkelte situasjoner.
Jeg opplever at Sens er gode på dette, de har et strukturelt fokus på å sende nyansatte på kurs, sertifisere alle veilederne og ha et aktivt fokus på MI i arbeidshverdagen. Veilederne i Sens er engasjerte i bruken av MI, de sender meg spørsmål knyttet til bruken av MI og melder seg på kurs igjen.
Vi har hatt et samarbeid over flere år, hvordan opplever du Sens som en samarbeidspartner?
Jeg opplever Sens som en aktiv part/ samarbeidspartner som har faglig fokus og integritet . Sens har lyst til å gi ansatte kompetanse på hvordan møte deltakere. Ikke bare formelt, men også i praktisk. Dere er opptatt av å gjøre inkluderingsarbeidet på en god måte og kvalitetssikre jobben dere gjør daglig.
For mer informasjon knyttet til MI og kurstilbud, sjekk ut https://www.arbeidspsykolog.no/