I Sens er Supported Employment (SE) metodikken sentralt for vårt arbeid og tjenesteleveranse. Vi har vært heldige å ha et tett og godt samarbeid med SE eksperten, Mike Evans over flere år. Evans er tidligere president i European Union of Supported Employment og er en av de fremste ekspertene på SE. Han er involvert i prosjekter og SE opplæringsprogram i hele Europa.
Gjennom et samarbeid har vi fått sertifisert alle nyansatte i SE- metodikken, og sørget for en kvalitetssikret opplæring og forståelse av metodikken.
Vi har tatt en prat med Evans for å høre mer om hans tanker rundt SE, dagens arbeidsmarked og om han har noen råd til arbeidsgivere, veiledere og arbeidssøkere.
Vi har hatt et samarbeid over flere år, hvordan har det vært å samarbeide med Sens?
Det har vært en veldig positiv opplevelse for meg å samarbeide med Sens på en rekke områder. Det har vært tydelig fra starten av samarbeidet at Sens er en «storspiller». Jeg liker det faktum at Sens utfordrer seg selv – og prøver å forbedre seg hele tiden, alltid på jakt etter bedre og mer effektive leveringsmåter.
For meg har det vært forfriskende å se en organisasjon med hell bruke den praktiske metodikken i arbeidsinkludering. Det har også vært forfriskende å trene så mange motiverte veiledere som har vært opptatt av å lære og vurdere ulike måter å jobbe med jobbsøkere og arbeidsgivere på. Jeg har også blitt utfordret med spørsmål og situasjoner fra veilederne, det har vært positivt.
Jeg håper min erfaring og kunnskap har vært nyttig for Sens.
På hvilken måte kan SE bistå med å løfte kvaliteten på et inkluderingsarbeid? Og spesielt i disse dager hvor pandemien har skapt store konsekvenser for næringslivet?
Jeg tror at SE spiller en viktig rolle i inkluderingsarbeid når det organiseres, struktureres og leveres i tråd med metodikken. Med det mener jeg at hvis organisasjoner følger strukturen og prosessen med SE vil både jobbsøkere og arbeidsgivere få en konsekvent og veldefinert tjenestestandard.
Ved hjelp av metodikken vil Sens kunne gi en effektiv service til sine kunder; arbeidssøkere, arbeidsgivere og NAV.
I disse pandemitider er det selvfølgelig usikkerhet, og vi ser alle truslene mot bedrifter. Det blir da viktig å undersøke bedriftenes nåværende og fremtidige behov, og se på hva mer Sens kan gjøre for å hjelpe arbeidsgivere. Kanskje lytte til og se på behovene til arbeidsgiverne gjennom deres øyne. Dette betyr at Sens (og andre organisasjoner) må bruke så mye fleksibilitet som mulig for å støtte arbeidsgivere.
Hva vil du beskrive som styrkene i SE / styrkene i å jobbe i henhold til denne metodikken?
Styrken i god SE er i bruk av prosessen og omfanget av aktiviteter det kan gi sine kunder (jobbsøkere, arbeidsgivere og NAV). Praktisk god SE krever medarbeidere som arbeider i en effektiv struktur, med veldefinerte aktiviteter og tjenester.
Har du noen råd til arbeidsgivere som sliter i disse dager? Og for jobbsøkere?
Jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å dra full nytte av eventuell offentlig støtte som er tilgjengelig, og her kan kanskje Sens bistå med å finne muligheter. Uansett arbeidsgivernes økonomiske situasjon, bør de behandle ansatte rettferdig og med verdighet og respekt. Jeg vil også foreslå at arbeidsgivere kommuniserer med ansatte som kan ha noen praktiske løsninger eller forslag for å overvinne eller minimere problemer.
Jobbsøkere (og veiledere) bør være oppmerksomme på at arbeidsgivere alltid rekrutterer, og det vil alltid være muligheter på grunn av arbeidsomsetning og forretningsdiversifisering. Jeg vil også understreke for jobbsøkere at man skal være forsiktig med å klandre pandemien for sin arbeidsledighet, da det kan være andre grunner til ledigheten som man må ta tak i og jobbe med.
Hva er viktig for arbeidsgivere å være ekstra observant på, med tanke på pandemien?
Å være konstant årvåken når det gjelder sikkerheten til ansatte. Hvis de ansatte jobber hjemmefra, må du være oppmerksomme på muligheter og trusler som hjemmearbeid kan bringe med seg. Man må opprettholde sunn kontakt med teamet og sørge for en detaljert bevissthet om aktiviteter og handlinger. Det er viktig å ha regelmessig kommunikasjon og kontakt med ansatte både individuelt og som team. Også, sørge for at pandemien ikke blir en praktisk unnskyldning for dårlig arbeid og en reduksjon av standarder.
For mer kunnskap og informasjon knyttet til SE og kurstilbud, sjekk ut Facebook: https://www.facebook.com/michaeljohnevans307 eller hjemmeside: https://supported-employment.org/