Tidligere denne uken feiret vi enda en ansettelse gjennom arbeidsinkluderingsordningen HELT MED, hvor vi bistår med oppfølging av både arbeidsgiver og arbeidstaker. Denne gangen var det Nordberghjemmet som kunne glede seg over å få en ressurs på laget via HELT MED- ordningen. Høyre- politiker og stortingsrepresentant Margret Hagerup var til stede på markeringen og kunne gratulere arbeidstaker, Gerd- Marie med fast jobb.
Jobbspesialist Kenan Hadzijusufovic er ansvarlig for oppfølging av både arbeidstakere og arbeidsgivere i Oslo og Akershus. I dag følger han opp 18 arbeidstakere ute på arbeidsplassen, i tillegg til flere pågående rekrutteringsprosesser. For Kenan er det varierte jobbhverdager, og daglig kontakt med både arbeidsgivere og arbeidstakere. – Oppfølgingen foregår over ulike faser. Enkelte har startet opp i en 4 ukers praksisperiode som ofte innebærer hyppigere møtepunkter og tett oppfølging, forteller Kenan. Etter endt praksisperiode blir det ansettelse og en ordinær ansettelseskontrakt, såfremt begge parter ønsker dette. Da fortsetter oppfølgingen av et fast arbeidsforhold som tilpasses arbeidsgiver og arbeidstakerens ønske og behov. Videre forteller Kenan om hvordan arbeidsinkluderingsordningen er et kvalitetssikret opplegg som sørger for ivaretakelse av arbeidstaker og arbeidsgiver. – HELT MED stillingene lyses ut via nettside og sosiale medier. Søkere må gjennom både et første- og annengangsintervju, referansesjekk og et møte med arbeidsgiver. Deretter starter man opp i en 4 ukers praksisperiode med intensjon om fast jobb. Det at ordningen er utarbeidet med trygge rammer betyr så mye for både arbeidstaker og arbeidsgiver, og for meg som jobbspesialist som er ansvarlig for oppfølgingen.
Kenan beskriver egen arbeidshverdag som utrolig givenes. – Det å få være en del av noe som hjelper mennesker, og få bistå slik at mennesker kan få en positiv endring i livet er fantastisk. Jeg får samarbeide med mange ulike personer og bedrifter, og jobber mye med å skape gode relasjoner slik at prosessene vi setter i gang, lykkes. Arbeidsdagene er ofte uforutsigbare, og kan ikke sammenlignes med en typisk åtte til fire- jobb, noe Kenan liker godt. – Koronapandemien førte til at flere arbeidstakere ble permittert, og enkelte fikk heller ikke besøk av sine nærmeste. Da har det vært viktig å fungere som en godt støtte, uansett tid på døgnet, og sørge for at enkelte ikke blir helt isolert. Også har det vært så fint å komme innom arbeidsplassene igjen når arbeidstakerne er på plass. Det å se igjen arbeidsgleden og den gode dynamikken mellom arbeidstakeren og kolleger, da er man vitne til en utrolig vekst hos mennesker, og vitne til hvor mye det betyr for denne målgruppen å ha en jobb. For flere betyr denne jobben alt.
Kenan trekker også frem hvor viktig arbeidstakerne er for både arbeidsgiver og arbeidsplassen. Under koronapandemien var det flere arbeidsgivere som var tydelige på at arbeidstakerne skulle tilbake på arbeidsplassen så fort det lot seg gjøre, nettopp fordi de var helt avhengig av deres reelle arbeidskraft. Kenan viser til en telefon han fikk av en arbeidstaker søndag kveld, hvor personen trengte bistand til å finne en ny reisevei til jobb da kollektivtilbudet var begrenset. – Dette viser hvor gjensidig avhengig arbeidsgiver og arbeidstaker er av hverandre. Og når slike situasjoner oppstår, da skjønner man hvor verdifullt det er med inkludering i arbeidslivet.