I Sens har veiledere i tiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA) over en lengre periode erfart at flere deltakere som søker seg inn viser interesse for det ordinære arbeidsliv og har ambisjoner for egen karriere. Sens har tro på at alle mennesker kan delta i den viktige samfunnsarenaen som ordinært arbeidsliv er. Med bakgrunn i dette er det valgt å tenke nytt og endre måten å jobbe på, da gjennom å implementere Supported Employment (SE)- metodikken i tiltaket.
I SE står ordinært arbeid sentralt og deltakere får god bistand til å finne en jobb som går overens med egne interesser, kompetanse, ferdigheter og behov. Veiledere i VTA har allerede god erfaring med å jobbe etter metodikken. Fokus skal ikke lenger være å tilby store interne arenaer, hvor drift og produksjonsfrister preger arbeidsdagen. Det er nå ønskelig å benytte alle de spennende arbeidsplassene som finnes i det ordinære arbeidsliv. Erfaringer fra tiltaket viser at for flere deltakere er det ikke lenger de interne arenaene som er årsaken til innsøk, men at VTA er et tiltak som kan tilby tett oppfølging og tilrettelagte arbeidsoppgaver. I Sens tilbys den enkelte deltaker tett oppfølging av en veileder/ spesialpedagog. Ved oppstart får deltaker bistand til å blant annet kartlegge ressurser, ferdigheter og karrieremål, og veiledere har fokus på place-and-train. Deltakere som ønsker, skal så fort de er klare få mulighet til å prøve seg i ordinært arbeidsliv. For mange er tid viktig, og tett oppfølging tilbys derfor både arbeidsgiver og deltaker på ubegrenset tid.
Sens er i like stor grad opptatt av å ivareta deltakere som ikke ønsker å prøve seg ordinært. Dersom det er behov for, eller ønskelig med intern arbeidstrening, vil deltakere tilbys opplæring og oppfølging av en fagveileder i kantinedrift, byggdrift (vaktmester), produksjon eller resepsjon/ administrasjon. Her er det også mulighet for å formalisere egen kompetanse gjennom yrkesfagopplæring og mulighet for fagbrev.
Erfaringen med å jobbe etter SE- metodikken har så langt ført til flere suksesshistorier og har synliggjort hvor mye det betyr for enkelte deltakere å bli inkludert i et ordinært arbeidsmiljø. Blant annet jobbes det i dag med en overgang til VTA-O, formidling av varig tilrettelagt arbeid i ordinær bedrift, for to deltakere. Mads har vært i ekstern praksis hos Oslo Lagerhotell, og her har det vært jobbmatch fra dag en. Han har nå tatt truckførerbevis og fått tilbud om fast jobb som lagermedarbeider. Det samme gjelder for Morten på Plantasjen Vinderen. Morten har fra første møte blitt godt ivaretatt av arbeidsgiver, og har vokst med økende ansvar i butikken. Han er i dag ansvarlig for å låse opp butikken og sørge for at alt er i orden før åpning. I tillegg har vi Jim som over en lengre periode har fått prøve seg hos Power på Colosseum, og hvor det gjennom et tett samarbeid med arbeidsgiver har vært fokus på å sikre en trygg og god overgang til ordinært arbeid. Ved Power skryter arbeidsgiver av Jim og hans innsats som merchandiser ansvarlig. Jim har kommet godt inn i både arbeidsoppgaver og miljøet, og arbeidsgiver forteller at smilet til Jim skaper stor glede blant kollegaer.
Christine Elvenes, direktør i Sens Arbeidsinkludering, er overbevist om at en endring i måten å jobbe på vil gi positive virkninger. I Sens har vi tro på at alle mennesker kan delta i den viktige samfunnsarenaen som ordinært arbeidsliv er, så lenge det gis tett og kompetent oppfølging til både arbeidstaker og arbeidsgiver. I tillegg er vi avhengig av et godt samarbeid med bedrifter i og utenfor Oslo som ser verdien av å ha en arbeidsplass som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet forøvrig. Oslo Lagerhotell, Plantasjen Vinderen og Power Colosseum er gode eksempler på bedrifter som har bistått våre deltakere med å oppfylle sine karrieremål. Dersom vi skal lykkes med å skape et inkluderende arbeidsliv i Norge må arbeidsmarkedsbedrifter som Sens ta ansvar for å åpne dører, også for denne målgruppen. Vi har en viktig rolle i dette arbeidet, og har valgt å endre på både arbeidsmetoder og struktur for å møte disse behovene i tiden fremover. Elvenes viser til allerede erfaringer som understreker at dette fungerer godt. Morten sier han har blitt friskere av å jobbe på Plantasjen, og Mads sier han er skikkelig stolt av å mestre ordinære arbeidslivskrav. Dette styrker vår tro på at det er ordinært arbeidsliv som gjelder.