Denne uken arrangerte JobbAktiv konferansen «Unge med psykiske lidelser og løsninger i arbeidslivet». Målet for konferansen var å se nærmere på hvordan NAV, kommune og tilbydere av offentlige tjenester kan gi best mulig oppfølging til unge personer med psykiske lidelser.
To av våre jobbspesialister i Senter for jobbmestring Oslo, Ina Helen Pedersen og Henrikke Hodøl var invitert for å dele sine erfaringer med å få unge personer ut i arbeidslivet. I Senter for jobbmestring Oslo er tilbudet rettet mot en yngre målgruppe. Personene som mottar tilbudet er under 30 år, har lettere til moderate angst- og depresjonssymptomer og er uten fast arbeidsforhold. Teamet består av fire jobbspesialister fra Sens, i tillegg til fem terapeuter fra NAV.
Tonje Fyhn, forsker ved Norce, innledet foredraget med hva moderate psykiske lidelser er og hvordan dette påvirker arbeidsdeltakelse. Pedersen og Hodøl fortalte så om egne erfaringer med å bistå unge med psykiske plager. De trakk frem konkrete eksempler knyttet til det å jobbe med en yngre målgruppen, hva de selv opplever å lykkes med og hva som er utfordrende i dette arbeidet.
I tillegg til å trekke frem egne erfaringer knyttet til unge jobbsøkere, snakket Pedersen og Hodøl om metodikken de følger i sin jobbhverdag. I Senter for jobbmestring jobbes det etter de metodiske prinsippene for Individuell Jobbstøtte (IPS). I metodikken fokuseres det blant annet på hurtig oppstart av jobbsøk som baserer seg på deltakers interesse og ferdigheter. Målet er å hjelpe deltaker til å mestre de psykiske plagene og raskt starte opp i en ordinær lønnet arbeid.
Sens er i dag leverandør av Senter for jobbmestring i Oslo, Akershus og Østfold.