Sens er leverandør av tiltaket Senter for jobbmestring i Oslo, Akershus og Østfold. Her tilbys personer med moderate angst- og depresjonssymptomer arbeidsrettet kognitiv terapi kombinert med individuell jobbstøtte for å komme i, eller beholde arbeid. Deltakere følges opp av en jobbspesialist fra Sens og en kognitiv terapeut fra NAV.
I går, onsdag 23. mai inviterte jobbspesialistene ved Senter for jobbmestring Oslo og Akershus til inspirasjonstreff. Her fikk deltakerne møte arbeidsgivere, andre i samme situasjon og dele erfaringer knyttet til jobbsøkerprosessen.
Arbeidsgivere fra ABK Klima, Tom Lundquist og Oslo Kommune, Siri Koch-Larsen var invitert for å bidra med et arbeidsgiverperspektiv på arbeidsinkludering.
Vi vet at det ofte er krevende å være jobbsøker. Inspirasjonstreffene arrangeres for å øke motivasjonen til deltakere. Vi har erfaring med at det å møte og høre historien til andre som har vært i lignende situasjon, og som har fått det til, har en positiv effekt, sier Ina Pedersen. Pedersen jobber som metodeveileder og jobbspesialist ved Senter for jobbmestring Oslo.
For mange er det nok nyttig å få høre at det vi jobbspesialister «maser» om, fører til jobb etter hvert, selv om de må gå ut av komfortsonen og kjenne på ubehag. Våre deltakere gir uttrykk for at det virker særlig oppløftende å høre det fra noen som har vært i samme situasjon som en selv og at det finnes gode arbeidsgivere som verken dømmer eller er redd for å ansette mennesker med psykiske utfordringer og hull i CV-en, forteller Pedersen. Inspirasjonstreffet bidrar til å normalisere utfordringer deltakere står i, og gi håp om at endring av egen sitasjon er mulig.
På gårsdagens inspirasjonstreff var det fire deltakere som delte sine erfaringer fra tiden i Senter for jobbmestring. De kunne alle fortelle om utfordringer knyttet til tidligere arbeidsforhold og egen helse. Videre delte de hvordan egen situasjon har endret seg som følge av tiden i Senter for jobbmestring.
I Senter for jobbmestring jobbes det etter de metodiske prinsippene for Individuell Jobbstøtte (IPS). I metodikken fokuseres det blant annet på hurtig oppstart av jobbsøk som baserer seg på deltakers interesser og ferdigheter. I tråd med IPS-metodikken, starter vi med å søke jobb med det samme. Vi venter ikke til deltaker har blitt «frisk», slik man ofte gjør i tradisjonelle metoder. Man behøver ikke å være helt frisk for å være jobbklar og gjøre en fantastisk jobb. Deltaker trenger heller ikke være så motivert fra starten av. Både bedring og motivasjonen kommer ofte etter hvert som man kommer i gang, og det er normalt at motivasjonen varierer underveis, understreker Pedersen.
Tilbakemeldinger fra deltakere i etterkant av inspirasjonstreffene er at det oppleves som inspirerende og lærerikt å høre om andres erfaringer, og at treffene bidrar til påfyll av energi og en lyst til å fortsette jobbsøkerprosessen.