ABK AS er en av bedriftene som har tegnet Ringer i Vannet-avtale med Sens. Bedriften har de siste årene benyttet nettverket til utradisjonell og smart rekruttering, noe som har ført til flere ansettelser.
Sens har de siste 5 årene vært en del av NHOs prosjekt Ringer i Vannet. Hensikten med prosjektet har vært å få flere personer ,med redusert arbeidsevne, ansatt hos medlemsbedriftene. Dette blant annet for å følge opp IA – avtalens delmål 2: «Hindre frafall og øke sysselsettingen for personer med nedsatt funksjonsevne», og for å dekke bedriftenes rekrutteringsbehov.
Prosjektet skiller seg ut fra andre tiltak ved at man tar utgangspunkt i arbeidsgivers behov for nødvendig arbeidskraft. Det er blitt utviklet en systematisk metodikk basert på hva som er viktig for arbeidsgivere når de ansetter en person som kanskje har flere hull i CV-en. Gjennom et samarbeid finner vi, arbeid- og inkluderingsbedriftene, kvalifiserte og jobbklare kandidater til bedrifter. Bedriftene har i forkant tegnet rekrutteringsavtaler og sagt seg villig til å forsøke å rekruttere personer med nedsatt arbeidsevne. Gjennom et samarbeid får bedriftene ønsket og etterspurt arbeidskraft, og tett oppfølging hele veien som gir trygghet i prosessen.
NTNU har på initiativ fra IA-partene evaluert metodikken i Ringer i Vannet-prosjektet. Det er Arbeids- og sosialdepartementet som har vært oppdragsgiver og som har finansiert evalueringen. I dag, onsdag 13. desember, ble forskningsfunnene lansert. Rapporten av prosjektet viser at metoden fungerer godt, og at inkluderingspotensialet er stort dersom større deler av arbeidslivet tar denne i bruk. Videre viser rapporten at 57% av NHO-bedriftene som har svart, sier at de ikke ville rekruttert disse personene uten denne tryggheten som Ringer i Vannet-metodikken gir. Grunnplanken i samspillet mellom arbeidsgivere og arbeid- og inkluderingsbedriftene er at vi kjenner våre kandidater etter grundig kartlegging, opplæring og arbeidstrening. NTNU dokumenterer at 84% av arbeidsgiverne stoler på oss og våre vurderinger av om personen passer inn. 77% svarer at kandidatene matchet godt bedriftenes behov, og 74% svarer at kandidatene innfridde forventningene. Dette er gode tall som vi tar med oss inn i videre arbeid.
Som en forlenget arm av Nav har vi et ansvar på vegne av samfunnet for å få flere personer i jobb. NTNU peker på at et ubyråkratisk mellomledd er ekstra godt egnet til å gi arbeidsgiverne og kandidatene i denne målgruppen den nødvendige oppfølgingen som skal til for å lykkes. Sammen med Nav og næringslivet skal Sens i 2018 åpne enda flere dører til jobb for personer som har slitt i arbeidslivet.
Verdien av arbeid er enorm – både for enkeltmennesket, bedriftene og samfunnet vårt.